Rusine, Coldplay!

Nu inteleg pentru ce naiba are nevoie o trupa ca Coldplay – cacofonia e perfect intentionata -, adulata de milioane de fani si mai ales fane (de ce anume, nu pricep nici sa ma tai), sa il plagieze pe Satriani. Pentru Satriani am tot respectul, pentru Coldplay nu. Astia sunt expresia a tot ce ma scoate mai tare din sarite in muzica. Atitudine bleaga, piese mai lineare ca un segment de dreapta, vocea aia plangacioasa, dar si ritmul ala care se repeta la infinit, mai ales pe piesele mai vechi. Ritm care ma facea sa ii zic la un moment dat unui prieten ca astia sunt singura trupa de pe planeta care n-are probleme daca ii pateste tobarul ceva, ca in maximum doua ore invata si un cimpanzeu ritmul ala…

Gradul in care auzirea lor din toate difuzoarele posibile (mi-era frica sa nu inceapa sa cante cumva si din prajitorul de paine) m-a scos din sarite constant in ultimii ani este greu de cuantificat in cuvinte. Muzica lor este pentru mine ceva mai groaznic decat zgomotul unei unghii pe o tabla scolara din sticla. 

De asta mi s-a parut cu atat mai oribil sa aud ca au copiat cu nerusinare o piesa a lui Satriani, un om si un muzician care nu are absolut nimic de care sa ii fie rusine in toata cariera. Albumele lui sunt brici in totalitate, le-a predat chitara lui Vai si Hammett si e un monument al muzicii de calitatea. Culmea e ca daca asculti piesa lui Coldplay e imposibil sa nu iti dai seama ca e furata unu la unu, cu nesimtire. Nu e maruntis din ala de cateva note. Toata tema, ca asa-i frumos! Si mai zicem de Moga, daca ingrozitoarele vedete internationale ale muzicii de taiat vene fac asa ceva. 

Nu pot decat sa ii urez bafta lui Satriani la proces – nu ca ar avea nevoie, la cat de evident e – si sper sa ia o suma cu multe zerouri. In felul asta macar ar fi investite o parte din veniturile Coldplay in muzica de calitate. Rusine!

Mai jos, cele doua piese comparate. Ma duc sa ascult Satriani, pana nu incepe sa cante Martin din ceva dispozitiv la care nu m-as fi gandit.

Update: Coldplay se jura ca nu fura si il pupa in spate pe Satriani, pe care il considera “un muzician extraordinar”. Sper ca e suficient de extraordinar incat sa nu isi retraga plangerea si sa ia de pe ei tot ce se poate lua.

Posturi recente

6 Comentarii la “Rusine, Coldplay!”

 1. “Whisky and wimmen/Ain’t no good for me…” » Blog Archive » Joe Satriani, plagiat de nimenii de la Coldplay… Says:

  […] când este vorba de JOE SATRIANI ÅŸi nu de vreun muzician de mâna a doua. Din ceea ce am citit la Bogdan, căruia îi mulÅ£umesc pentru că mi-a atras atenÅ£ia, Satriani are de gând să le cam înfigă […]

 2. Cypress Says:

  Ma pis pe Coldplay. God I hate that band…

 3. Bogdan Says:

  Oh, but do feel free to join the club. :))

 4. Coldplay a luat Grammy pentru “Viva La Vida” | Bogdan Says:

  […] pe care, daca mai tineti minte, au plagiat-o cu nesimtire de la Satriani. Dar cum premiile Grammy sunt un fel de Oscaruri ale industriei muzicale americane […]

 5. me luv satriani Says:

  no asta da…de mult timp am auzit de chestia asta si inca nu-mi vine sa cred cum naiba l-au plagiat pe SAtriani si pe deasupra au mai luat si o gramada de premii grammy :(( nu-i corect!oricum Satriani e cel mai tare!!

 6. Bogdan Says:

  Ce sa-i faci, asa-s unii, nesimtiti.Nu stiu daca e Satriani cel mai tare, dar e fara discutie printre cei mai tari.